top of page

VOKA Innovatie - Scanbie

‘Onze digitale tweelingen zijn tot op 1 millimeter nauwkeurig’

Als virtuele representaties van producten en projecten, leveren digitale twins tijdswinst op en zorgen ze voor efficiëntere communicatie. Sinds jaar en dag vormen ze dé specialisatie van Scanbie uit Kapellen. ‘Corona brengt ons misschien wel tot aan de vooravond van een digital twin revolution’, zeggen zaakvoerders An Meersman en Bart Vansteelandt.

door Bart De bruyn | fotografie Wim Kempenaers


Het verhaal van Scanbie start intussen al twintig jaar geleden. An Meersman werkte als bediende bij een grote projectontwikkelaar en begon op zelfstandige basis stelselmatig in 3D-toepassingen te investeren. Geen evidentie om als vrouw aan het programmeren te slaan, al geven ambitie en creativiteit altijd een flinke duw in de rug. ‘Met mijn echtgenoot nam ik de opdracht aan om een magazijn van tienduizenden meters te virtualiseren. In die periode had je breedhoeklenzen, maar die waren in mijn ogen te beperkend. Want zo’n magazijn wil je ook van bovenuit bekijken. Dus begonnen we twintig jaar geleden onze eigen drone te bouwen’, vertelt An Meersman. De rest is geschiedenis. Scanbie evolueerde van leverancier van foto’s genomen vanop de grond en uit de lucht naar aanbieder van beelden in 360 graden, om uit te komen bij scanningtechnologie in combinatie met virtual en augmented reality.


EINDELOZE MOGELIJKHEDEN

Terwijl een foto een vast beeld is en je bij een film wordt geleid, leid je via 3D-scanning zelf. De interactiemogelijkheden gaan veel verder. Zo kan de brandveiligheid worden nagegaan, kunnen lichtsimulaties worden uitgevoerd, is documentatie van bijvoorbeeld leidingen en stopcontacten voorhanden, … De digitale twin is zowaar een digitaal paspoort. ‘Alles is tastbaar en kan tot in de diepte bekeken worden’, legt Bart Vansteelandt uit. ‘Ingescande projecten zorgen voor een erg nauwkeurige simulatie, waardoor ook de foutenmarge serieus verkleint. Er zijn minder transportkosten. Een verplaatsing maken om nog snel iets op te meten of te bespreken, hoeft niet. Want het hele project heb je gewoon bij de hand.