google-site-verification: google78b5713093b6c94c.html
top of page

The Future of the harbor of Antwerp

De laatste vier dagen van september staat het Eilandje in Antwerpen volledig in het teken van innovatieve technologieën. Het internationaal festival SuperNova toont hoe bedrijven en het dagelijks leven de volgende jaren zullen evolueren dankzij de technologieën van de toekomst. Het Havenbedrijf bouwt voor deze gelegenheid een spectaculaire dome, die gratis toegankelijk is voor het grote publiek. Spring even binnen en beleef de haven van morgen!


Dompel je onder in nieuwe technologieën

Breng een bezoek aan de dome in het Bonapartedok, een tijdelijke koepelconstructie waar je via een 360°-videoprojectie de haven van morgen kan beleven. Wandel daarna naar de innovation hub in het MAS Havenpaviljoen om meer inzicht te krijgen in de innovatieve ambities en realisaties van het Havenbedrijf en doe mee aan de wedstrijd waar je een helikoptervlucht kan winnen. Of volg de vaart van de Echodrone, een innovatieve peilboot die automatisch kan varen dankzij unieke cloudtechnologie.


Digitale transitie voor een slimme haven

SuperNova past volledig in de strategische plannen van het Havenbedrijf voor een digitale transitie. Innovatie is een krachtig instrument als antwoord op de snel veranderende wereld. Samen met de havengemeenschap wordt continu gewerkt aan het ontwikkelen en integreren van nieuwe technologieën en methodes. Het Havenbedrijf gaat in een haven van de toekomst onder meer voor walstroom voor zeeschepen, drones op het water en in de lucht of iNoses, een netwerk van slimme neuzen (sensoren) in de haven die alarm slaan wanneer er hinderlijke stoffen vrijkomen. En het Havenbedrijf gaat ook unieke samenwerkingen aan. 


Antwerpen organiseert samen met de Port of Los Angeles wereldwijd medio oktober de Hackaton, een IT-gedreven marathon van drie dagen en twee nachten waar honderden deelnemers hun tanden zetten in de logistieke uitdagingen van morgen. Zij onderzoeken op welke manier de nieuwe technologieën praktische oplossingen kunnen bieden voor enkele knelpunten in de havenactiviteiten. 


Het Havenbedrijf voert ook een actief beleid rond het aantrekken en ontwikkelen van een levendige start-up community in de Antwerpse regio om zo de basis te leggen voor een echte Smart Port. The Beacon, dat officieel wordt geopend op de eerste avond van SuperNova, is een innovatiecentrum dat zich focust op Internet of Things-toepassingen. Het Havenbedrijf is een actieve partner van dit centrum.

Comments


bottom of page