top of page

Taxshelter voor de gamesector


Als gamedeveloper is Scanbie uiteraard verheugd dat de taxshelter is goedgekeurd !

Investeerders in Belgische games zullen binnenkort van een bijzonder belastingsvoordeel kunnen genieten. Dat is vandaag beslist in de commissie Financiën. Wie investeert in games die in België worden geproduceerd, zal minstens een deel van zijn investering kunnen aftrekken van de belastingen.


Artikel copy uit https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/06/tax-shelter-game-industrie.app/

Tobias Santenswo 06 feb 2019


Het gaat om een zogenoemde "tax shelter", een belastingsvoordeel. "Stel dat een investeerder 100.000 euro in de productie van een nieuwe game steekt, dan zal die tot 356.000 euro van zijn belastingen kunnen aftrekken", legt Vincent Van Quickenborne uit, die het voorstel voor Open VLD mee indiende. Daarnaast garandeert de overheid vijf procent rendement van de investering. 

Het systeem bleek eerder al een succes voor de Belgische film- en tv-producenten. Onder meer de succesfilm Girl genoot van de tax shelter voor filmproducties. Eerder werd het voordeel al uitgebreid naar theater-, musical- en dansproducties. Nu komt daar ook de game-industrie bij.

De voordelen krijgt een investeerder niet zomaar. Zo moet 90 procent van de investering in België gebeuren en moet 70 procent van de geïnvesteerde som naar productiekosten gaan. Op die manier moet de maatregel vooral de Belgische economie stimuleren. 


Brain drain

De game-industrie is groot. De omzet van games is wereldwijd zelfs groter dan die van de film- en muzieksector samen. Om een idee te geven: in 2010 bedroeg de omzet van de industrie in België nog 2 miljoen euro, in 2018 was dat al gestegen boven de 45 miljoen euro. De gamesector biedt in ons land werk aan ongeveer 800 mensen. 

De tax shelter moet de studenten bij ons houden en investeerders aanmoedigen om in de Belgische gamesector te investeren

Hozzászólások


bottom of page