top of page

Ra, ra, ra ... de radio op bezoek !

Bijgewerkt op: 22 nov. 2019

Ra, ra ra ... de radio is op bezoek bij Scanbie ! Sven Pichal van Radio 2 neemt een interview af voor het programma "De Inspecteurs". Daarbij leg An Meersman, Founder van Scanbie, uit hoe ze een digitale twin kunnen maken van woningen of gebouwen in het algemeen.

Sven Pichal & An Meersman op interview !

Het consumentenprogramma "De inspecteurs" gaat o.a. elke week op zoek naar een product of dienst waarbij ze iets meer in detail uitdoketeren hoe dit werkt. Deze week legt Scanbie uit hoe een digitale twin van een woning wordt gemaakt door 3D scantechniek of fotogrammetrie (drones).


Meubelen kopen of een nieuwe keuken bestellen? Het wordt binnenkort een pak gemakkelijker dankzij een 3D-scan van je huis.


Geen toekomstmuziek

Een 3D-scan laten maken van je eigen huis kan vandaag al vanaf 360 euro. Bedrijven zoals Scanbie uit Antwerpen leggen elke millimeter van gebouwen vast met een 3D-camera. Zo creëren ze een bestand van de binnen- en de buitenkant.

De scanner kun je nog het best omschrijven als een ‘superfototoestel’. Hij neemt in een ruimte automatisch een hele reeks foto’s. Een computerprogramma voegt al die beelden samen tot het uiteindelijke 3D-bestand, waarvan je ook alle afmetingen kan aflezen.

Voor de buitenscan wordt een camera op een drone gemonteerd. Op die manier wordt het gebouw en zelfs het dak tot in de kleinste details vastgelegd.

Vooraf kun je instellen hoe nauwkeurig de scan moet gebeuren:

Een snelle scan (in grijswaarden) kan al binnen enkele seconden. Wil je een heel gedetailleerde, fotorealistische scan? Dan doet het toestel er ongeveer een kwartier over per ruimte.

De beelden kunnen zo scherp zijn dat je perfect alle gebruikte materialen kunt herkennen. Je ziet bijvoorbeeld of een vloer parket is, of de zetel bekleed is met leer of stof...


Tijd besparen

De 3D-technologie heeft voor jou als consument nu al heel wat mogelijkheden.

Fouten bij het opmeten zijn uitgesloten. Aangezien het niet meer manueel gebeurt zijn de weergegeven maten altijd 100% correct.Elk detail wordt in één keer ingescand, zelfs interieurobjecten die moeilijk op te meten en uit te tekenen zijn (bijvoorbeeld balken of sierlijsten in een oud herenhuis). Je kunt naar hartenlust uittesten. Ben je van plan om binnenkort de muren te verven? Probeer de nieuwe kleur eerst eens met de ingebouwde kleursimulator. Zo weet je perfect hoe het resultaat er zal uitzien.Je met een 3D-bril virtueel je eigen huis bezoeken.

In de toekomst komen er ongetwijfeld nog heel wat andere toepassingen:

Handig om maten te checken: je kunt bijvoorbeeld de 3D-scan meenemen naar een meubelzaak. Zo zie je in de winkel al of die hoge dressing-kast wel in je huis past. Handig voor maatwerk: je vraagt bijvoorbeeld een keukenbouwer om je nieuwe keuken meteen op maat in de 3D-scan te plakken. Zo zie je in één oogopslag of het ontwerp past of niet.Veiliger: wanneer hulpdiensten in geval van brand de indeling van een (openbaar) gebouw bekijken, kunnen ze eventuele slachtoffers sneller opsporen.


Bekijk het met je eigen ogen

Klik op de link hieronder en bekijk zeker ook eens de andere evenementen in je buurt.
bottom of page