google-site-verification: google78b5713093b6c94c.html
top of page

Een digitale twin voor de Facility Manager

Ook dit jaar neemt Scanbie, de aanbieder van oplossingen in digitale twins van gebouwen en producten, deel aan FM-Day. “Onze technologie laat toe verder te gaan dan enkel 3D-simulaties, maar biedt ook de mogelijkheid om gebouwen en producten op een hoogwaardige, interactieve manier te presenteren”, aldus An Meersman, CEO van Scanbie. Straks manifesteert het bedrijf zich opnieuw op FM-Day en kan de bezoeker genieten van ultieme gebruikerservaringen in virtual (VR) en augmented reality (AR).
Scanbie visualiseert en digitaliseert sinds jaren gebouwen en producten tot in het kleinste detail. Daarvoor maakt het gebruik van verschillende technologieën zoals 3D-scanners, 3D-fotografie en drones. De klant beslist of de buiten- en/of de binnenkant van de gebouwen worden ingescand. Op één dag kan een scanteam tot 5.000 m² inscannen. Zo werd de buitenzijde van de Sint-Romboutstoren in Mechelen ingescand door middel van drones en 3D-scanners. Fluvius wil met die hoogwaardige digitale twin lichtsimulaties realiseren. Dat digitaal 3D-model is gedetailleerd, tot op de centimeter precies, BIM-compatibel en gereed voor interactieve simulatie.


FM-Day

Een betaalbare technologie die de voorkeur geniet boven het manueel opmeten en modelleren van interieurs en exterieurs. Ook in het kader van Facility Management kan er met deze oplossing veel tijd en geld worden uitgespaard. In eerste instantie is de applicatie die Scanbie zelf heeft ontwikkeld, een communicatie- en simulatietool voor projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Ook voor de Facility Manager is die tool nuttig voor het doordacht beheer van gebouwen. Ook dit jaar zal Scanbie aanwezig zijn op de FM-Day. Vorig jaar lag de focus op de vereenvoudigde projectcommunicatie tussen technische en niet-technische profielen. Dit jaar kunnen bezoekers zich ook op een virtuele, interactieve manier doorheen de verscheidene projecten bewegen.


Digitaliseren van schadegevallen

Voor openbare gebouwen en monumenten kan een jaarlijkse scancheck interessante informatie opleveren, bijvoorbeeld naar brandveiligheid toe. Ook investeringsmatig en verzekeringstechnisch is een ingescand gebouw interessant om de waarde ervan in te schatten. “Onze applicatie kan op meerdere apparaten bekeken worden, altijd en overal, zelfs met de nieuwste VR- en AR-technologieën. Ze zorgt voor een betere communicatie, minder fouten en sneller en efficiënter werken. Via een digitale twin kunnen allerlei processen en aanpassingen worden gesimuleerd, wat onnodige kosten en foute beslissingen vermijdt. Aanvullend is er het ecologische voordeel: verplaatsingen – en dus arbeidstijd – worden uitgespaard”, zegt An Meersman.


Zo was er vorig jaar een schadegeval tijdens een festival. Scanbie kreeg de dringende vraag om de actuele situatie in kaart te brengen, wat nog dezelfde dag gebeurde. Het volledige gebied werd ingescand in 3D, met een hoogwaardige digitale twin als eindresultaat. Vanuit verzekeringstechnisch oogpunt en schadeclaims is een 3D-model, vlot uitwisselbaar en interpreteerbaar, belangrijk. Met de digitale twin kan men ook simulaties uitvoeren. Door dat snelle optreden kon de schade reeds vanaf de volgende dag worden hersteld waardoor tijd en geld bespaard werden.Commentaires


bottom of page