google-site-verification: google78b5713093b6c94c.html
top of page

Wat is een digitale twin ?

3D scanning.jpg

Een Digital Twin wordt ook wel een virtuele tweeling of een virtuele kopie genoemd. Maar wat is een Digital Twin? Stel deze vraag aan meerdere personen en je krijgt steeds weer verschillende antwoorden.

Om een Digitale Tweeling te creëren heb je drie belangrijke ingrediënten nodig:

  1. Een fysiek product in een werkelijke omgeving;

  2. Een virtueel product in een virtuele omgeving;

  3. Connecties van data en informatie die de virtuele en fysieke producten verbinden.

In het kort komt een Digital Twin eigenlijk neer op een virtuele versie van een product. Het is handig om een digitale equivalent van een apparaat te hebben, vooral met de complexiteit van IoT-apparaten waar designers, IT'ers en datawetenschappers allemaal werken aan de optimalisatie van het product en kijken naar hoge efficiëntie en wat als-scenario's.

In het ideale geval bevat de Digitale Tweeling alle informatie van het fysieke product. Het is een representatie van alle aspecten van het product. Dat wil zeggen niet alleen de mechanische en geometrische representatie van een product , maar ook de elektronische representatie. Inclusief “embedded software”, micro-en besturingssoftware, product data, sensor data etc.

Digitale tweelingen in de bouw

Met de ongelofelijke snelle ontwikkeling van software en hardware de laatste jaren, komen de fysieke en de virtuele wereld steeds dichter bij elkaar. Na de introductie van verschillende mixed reality-oplossingen, is de Digital Twin de nieuwe stip op de horizon voor de bouwwereld.

Dit concept, ontwikkeld aan het begin van de 21st eeuw, wordt steeds belangrijker en het reikt zelfs nog verder dan Building Information Model  (BIM). Het wordt gezien als een kans om het beheer van alle assets te verbeteren. Daarnaast wordt het hiermee voor alle betrokken partijen mogelijk om sneller in te grijpen bij wijzigingen in de leefomstandigheden. Ook kun je op basis van (sensor)data toekomstig onderhoud beter voorspellen en plannen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele voordelen van Digital Twins voor de gebouwde omgeving wereldwijd. Vergeet hierbij zeker niet het belang om het comfort van de gebruikers van gebouwen verder te verbeteren en te optimaliseren

Er zijn diepgaande studies uitgevoerd over het verband tussen Digitale Tweelingen en Internet of Things (IoT), Industrie 4.0 en de Industrie Internet of Things (IIoT).

Technologie vanuit de Connected Era zorgt ervoor dat onze bezittingen live zijn en virtueel leven als Digitale Tweeling. Digitale Tweelingen krijgen meer en meer de mogelijkheid om dynamisch (realtime) te veranderen gebaseerd op de veranderingen aan het fysieke object. Sensoren verzamelen data over de impact van externe factoren op het object en visa versa. Stel je eens voor dat jouw huis je informeert als de temperatuur te veel zakt of stijgt, of dat de IoT sensoren op kantoor jou informeren over het gebruik en de bezetting van vergader- of werkruimtes.

bottom of page